Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Feed in Premium: Tι σημαίνει

Τι σημαινει premium feed in tariff ή τι ειναι η εγγυημένη διαφορική τιμή; Για να δουμε τον ορισμο. Συμφωνα με την epia οι Premium Feed in Tariffs ή εγγυημένες διαφορικες τιμες  δουλευουν με τον ιδιο τροπο που λειτουργουν τα υπολοιπα σχηματα ταριφών. Ο επενδυτής ειναι εγγυημένος οτι θα λαβει μια συγκεκριμένη τιμή για καθε kwh που παραγει.

Παρ'ολ'αυτα με ενα συστημα Premium Feed in tariff, ή εγγυημένη διαφορική τιμή, η ταρίφα αποτελείται απο 2 ξεχωριστές πληρωμές. Η πρώτη πληρωμή ειναι οτι  η
παραγόμενη ενεργεια  πουλιέται στην αγορα ηλεκτρικου ρεύματος σε κανονικές τιμες που εχει η αγορα. Ομως οι τιμες τις αγοράς ενδεχεται να  διαφέρουν και να αλλαζουν σύμφωνα με την προσφορα και τη ζήτηση. Τυχόν "ελλείψεις" καταβαλλονται στον επενδυτή υπο τη μορφή πριμοδότησης (premium ταριφας). Αυτη φαντάζομαι ειναι η δευτερη πληρωμή.

Σε ενα κανονικο feed in tarrif σχήμα, οι επενδυτές λαμβανουν μια προκαθορισμένη τιμή.

Η πριμοδότηση feed in tarrif χρησιμοποιείται σπανια (!!!) σαν μηχανισμός στήριξης για τα φωτοβολταικα,  καθώς αποτελεί ενα σύνθετο σχήμα συμφωνίας ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες μικρών εγκαταστάσεων. H Iσπανια τα είχε χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει τα αιολικά.

Υπαρχουν βεβαια διαφοροποιήσεις στον τροπο υλοποιησης. Μπορεί πχ να μην πουλιεται ολη η παραγόμενη ενεργεια αλλα μερική! Επίσης μπορεί να ποικίλει αναλογα με την τοποθεσία και την εγκατεστημένη ισχύ. Μπορεί επίσης να υπαρχουν ταβανια και "πατωματα".

 Αναμενεται να δουμε πως θα το εφαρμόσουν εδω.

8 σχόλια:

  1. εχω την εντύπωση οτι αυτη η φούσκα οπως ολες αλλωστε στην ριμαδοχώρα μας ξεφουσκώνει.
    Ευτυχώς πολλοι απο μας δεν μπορέσαμε να πάρουμε δάνειο .Γιατί τώρα θα είμασταν οι νεοι ΑΣΤΕΓΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΛΕΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΔΩΔΕΙ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΟΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει ανακοινωθει τιποτα. Και πως θα ορισουν τις παλιες εγκαταστασεις που εχουν κλειδώσει; εχουν υλοποιηθεί ή εχουν κλειδώσει τιμή
      Το σιγουρο ειναι οτι θα ειναι ανηθικο να κανουν αλλαγες σε αυτες που εχουν κλειδώσει!
      Θα χασουν καθε αξιοπιστία.

      Διαγραφή
  3. endiaforme na walo sto spiti mou fotofltaika 10 kw
    ti lete?? ine kamia fouska?? pos tha ekselexti to pragma sto melon.
    sas efxaristo gia kathe pliroforia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω δεν καταλαβα ακομα αυτο το συστημα...συμφερει τον επενδυτη η οχι??κι αν οχι κατα ποσο περιπου ζημειωνεται απο το κλασσικο feed in tarrif??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εισαι ο μονος...Εξαρταται πως θα υλοποιηθεί. Δεν ειναι στανταρντ ο τροπος που υλοποιείται σε καθε χωρα. Λεπτομερειες δεν εχουν ανακοινωθεί. Μπορούν να το ραψουν οπως θελου. Κατα κοινη ομολογία ομως ειναι μειωμένη η τιμή σε σχεση με τις κλασικές.

      Διαγραφή
    2. μαλιστα...τοτε τι ετρεξαν να τις μειωσουν τις κλασσικες ταριφες..αντε τωρα να εξηγεις σε πελατη το νεο συστημα...παντως αν δεν μειωθουν οι τιμες πλαισιων και inverter θα πεσει αρκετα η αγορα...

      Διαγραφή
  5. 31/1/2012 μείωσαν τις ταρίφες και τωρα πριν καλα καλα περάσει μήνας, σχεδόν τις εκμηδενίζουν. Κι όλα αυτά υπέρ των αιολικών που δεν θα τα πειράξουν καθόλου. Πριμοδοτούν τους μεγαλοκαρχαρίες και τελειώνουν τους μικροεπενδυτές. Η Ισπανία το εφάρμοσε αφού είχε πιάσει τους στόχους. Εδώ θα πιάσουν τα @@. Τουλάχιστον ας βγουν να το πουν και να μην κοροιδεύουν τους αδαής με περίεργες ορολογίες ώστε να μπερδευτούν. Τέλος κύριοι.... ψάξτε για άλλη χώρα, Ελλάς δεν υπάρχει πια !!! Ώρα να φεύγουμε... Αλλοίμονο σε όσους πήραν δάνεια και νόμισαν ότι έκλεισαν τιμές. Ναι ναι , καλά καταλάβατε, θα πάρει η μπάλα και τους αδειοδοτημένους μικρούς. Το premium όπως καταλάβατε είναι επιλεκτική πριμοδότηση των ημετέρων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ